Aanrader: Toetanchamon in Amsterdam Expo

Wow! Ik kan niet anders zeggen. Wat een toffe tentoonstelling. De schatten uit het graf van Toetanchamon in Amsterdam. Het zijn (natuurlijk) alleen replica’s. maar voor een leek als ikzelf had het er niet anders uitgezien als wanneer ze de echte kostbaarheden deze kant op verscheept hadden.

2013-02-10_102013-02-10_10Img_5400Img_5408Img_5409Img_5412Img_5415Img_5422Img_5431Img_5432

Het bijzondere aan deze tentoonstelling is, dat ze de schatten voor het eerst exact zo presenteren zoals de ontdekkers (Grafrovers? What’s in a name) ze aantroffen bij de opening van de graftombe.

Het geheel wordt ingeleid met een tweetal korte films. Die in het kort de geschiedenis van de jonge farao en zijn voorouders uitlegt.

Dat maakt het natuurlijk allemaal nog dramatischer. Toetanchamon, de enige zoon van de ketterse Echnaton , die volkomen onverwacht als 8-jarige op de troon terechtkomt. Die moet trouwen met zijn oudere (al dan niet half-) zus, de stad waar hij is opgegroeid moet verlaten en het levenswerk van zijn ouders moet afschaffen.  Een aantal vroeggestorven kinderen en zijn eigen jonge dood, maken het verhaal compleet. Wat een treurigheid.

Verder is ook het verhaal van de speurtocht en de archeoloog die het voor elkaar bokste erg cool. Een jongensboekverhaal.

De voorwerpen zelf zien er prachtig uit. En worden met een audiotoer van prima commentaar voorzien. Al is er voor de ervaren Discovery/National Geographic kijker, weinig nieuws te horen.

Het was vooral erg tof om het nu allemaal eens van dichtbij te kunnen bekijken. Replica of niet.

De ruimte is niet heel erg groot. Toch waren we bijna twee uur onder de pannen. Ook voor onze oudste zoon van 8 heel interessant. Er is een speciale audiotour voor kinderen, waarin de zaken – volgens zoon –  erg leuk en duidelijk worden uitgelegd. Hij heeft weer een mooi onderwerp voor zijn spreekbeurt

Img_5437Img_5434Img_5454