Day 2 – Your Least Favourite Film – The Lord of the Rings

Ik heb een pesthekel aan de verfilming van ‘The Lord of the Rings’! Zo, dat is eruit. Er zijn veel films waar ik geen barst aan vind. Zo zijn we onlangs nog na een paar minuten gestopt met Kingsman: The Secret Service.  De StarWars prequels heb ik zelfs een zodanige hekel aan, dat ik het bestaan ervan regelmatig in gezelschap ontken. (Annakin? Ja, die hadden ze in de prequels willen laten zien. Jammer dat die nooit gemaakt zijn). Maar er is geen film waar ik zo ongelooflijk het land aan heb, als aan The Fellowship of the Ring en zijn vervolg(en).

Er is zo verschrikkelijk veel mis met deze film(s), dat ik niet zo goed weet waar ik moet beginnen. Is het die hobbit die de hele tijd kijkt of hij moet huilen, danwel zit te poepen. De compleet overbodige romance van Liv Tyler met Aragorn. Een Aragorn die eruit ziet als een roady van een metalband op zijn retour (denk Black Sabbath ten tijde van Tony Martin). Boromir klopte niks van. En waar is Tom Bombadil? Nee, er klopt geen reet van. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit met meer afgrijzen in de bios heb gezeten als ten tijde van de eerste LOTR film.

In de ban van de ring – vanaf dat ik Engels kon lezen The Lord of the Rings – was mijn lievelingsboek van groep 8 tot en met 5 havo. Ook in de jaren daarna (en dat zijn er inmiddels meer dan daarvoor), heb ik nog regelmatig de boeken in handen of op mijn ereader gehad. De kaart van Midden-Aarde kende ik beter dan de kaart van de Europa. Tsjechië vind ik niet op een blinde kaart. Maar Moria? of de Gouw? Geen probleem!

Je zou kunnen zeggen dat je de verfilming los moet zien van het boek. Of dat je misschien de verfilming van een boek dat je goed kent sowiezo maar aan je voorbij moet laten gaan. Of dat het als film, los van de rest, heel erg geslaagd is. Dat laatste wil ik nog wel geloven. Volgens mij hebben er heel veel mensen plezier aan beleefd en hoeven de nazaten van Tolkien de komende 200 jaar niet te werken.

Geef mijn portie maar aan Fikkie.

Deel 1 van de trilogie heb ik nog in de bios uitgezeten. Met open mond van verbijstering. En een aantal Grolsch Beugels, denk ik zo. Deel 2 heb ik nog op DVD geprobeerd, en de 3e heb ik helemaal aan me voorbij laten gaan. Wat een teleurstelling. Wat een kutfilms.

Dit is dag 2 van de 30 day film challenge