Hoeveel is dat in cd's?

Afgelopen week las ik dat een groot deel van de Duitsers, bedragen in euro’s nog steeds terugrekent naar de DM. Volgens mij heb ik dat zelf nooit echt gedaan. De invoering van de Euro viel redelijk samen met de tijd dat ik na mij n studie eindelijk serieus aan het werk ging. Voor die tijd had ik toch weinig tot geen geld te besteden. waarom zou ik daar naar terugrekenen. 

Ik moest wel meteen denken aan mijn middelbare schooltijd.  Het omrekenen van geld naar een waarde waarbij je je iets kan voorstellen, komt me op zich namelijk wel heel erg bekend voor.

Toen – en misschien nog steeds wel – had ik geen enkel benul van de waarde van geld. Als ik het had, gaf ik het uit. Zonder erbij stil te staan of ik nou teveel betaalde, of juist goedkoop uit was. Niet dat ik uit een rijke familie kom ofzo. Helemaal niet. Als het op was, was het op.  De inkomsten van mijn krantenwijk, waren meestal binnen een paar dagen alweer uitgegeven. En waaraan? Geen idee.

Het werd allemaal iets behapbaarder toen ik op m’n 14e/15e ofzo begon met cd’s kopen. Een cd kostte ongeveer 30 gulden. Daar moest ik bijna een week kranten voor bezorgen. Dat snapte ik. 

Vanaf dat moment rekende ik alle prijzen om naar aantallen cd’s. Een nieuwe walkman? Dat is 4 cd’s. Dan kan die oude nog wel even mee. Een bezoekje aan de kapper? Daar kan je ook een cd voor kopen!

Ook toen het kleedgeld bij mijn zakgeld werd opgeteld, bleef ik zo rekenen. Een levi’s 501, kostte in die tijd wel 5 cd’s. Zo heel af en toe kocht ik dan wel een nieuwe spijkerbroek. Maar die droeg ik dan wel helemaal af.

Ook in mijn studententijd veranderde dat niet echt. Alleen voor het uitgaan maakte ik eigenlijk een uitzondering. Ik denk wel dat alles wat er overbleef van bijbaantjes en stufi, omgezet werd in cd’s. En zag ik er in die tijd dus uit als een halve zwerver. 

Vandaag heb ik volgens mij wel een belangrijke stap gezet. Ik heb een enorme stapel kleren gekocht – het was ook echt heel hard nodig – zonder ook maar even een platenzaak in te lopen, of erbij na te denken wat ik anders voor dat geld zou kunnen kopen.  Zelfs 3 paar schoenen, ik heb hiervoor volgens mij zelfs nog nooit meer dan 2 paar schoenen tegelijkertijd in bezit gehad.

Vorige week was ik ook al naar de kapper geweest. Ik denk dat ik me maandag even opnieuw moet gaan voorstellen op kantoor.

 

1 gedachte over “Hoeveel is dat in cd's?”

  1. Ik rekende in biertjes (twee gulden), pakjes shag (vier als ik mij niet vergis) en later zakjes wiet (tientje…). Van 50 gulden krantenwijk kon ik best veel kopen!Leuk verhaal en ben benieuwd hoe je kop er nu uitziet!

Reacties zijn gesloten.