Snellezen met Tony Buzan

Afgelopen Sinterklaas heb ik het boek Snellezen van Tony Buzan gekregen. Een schriftelijk cursus die beloofd dat je leessnelheid tot ver boven de 1000 woorden per minuut opgevoerd wordt.

Hoewel Tony Buzan me altijd een beetje aan een tellsell verkoper doet denken, was ik toch wel erg geinteresseerd. Ik heb namelijk – wie niet – een grote stapel (e)boeken die ik graag nog zou willen lezen.  Het zou een uitkomst zijn, als ik in ieder geval de non-fiction en vakliteratuur in dit racetempo zou kunnen doornemen.

Volgens Buzan zie je veel meer van zo’n bladzijde dan alleen die ene regel waarop je geconcentreerd bent en is het simpelweg een kwestie van leren die extra informatie ook te verwerken.  Door twee regels tegelijk, of hele stukken in één keer of zelfs achteruit te lezen, kan je in rap tempo infromatie tot je nemen.

En het lijkt te werken. Ik ben nog niet eens halverwege het boek en ik heb mijn tempo al op weten te voeren van krap 350 tot ruim 800 woorden per minuut gisteravond. Dat gaat overigens wel ten koste van wat je er ook daadwerkelijk van onthoudt. Van de vragen die bij de oefenteksten staan, heb ik er na zo’n speedread sessie maar 40% goed. Maar volgens Buzan is dat vooral een kwestie van oefenen. Dat ga ik dus maar doen de komende dagen/weken. Ik ben voorzichtig positief en erg nieuwsgierig hoever ik hier mee kan komen.

De vertaling van het boek is overigens niet zo best. Of in ieder geval de eindredactie. Verwijzingen naar paginanummers kloppen niet. Vragen en antwoorden worden anders geformuleerd. En meer van dat soort kleine dingetjes. Irritant, maar niet onoverkomelijk.