A man is not dead while his name is still spoken – GNU Terry Prattchett

Het is alweer bijna 1,5 jaar geleden dat Terry Pratchett, schrijver van de briljante Discworld serie,  overleed. Online wordt hij in leven gehouden – ook op deze blog – met een klein stukje code op de pagina.  Gebaseerd op de clacks torens die voor het eerst opdoken in Discworld boek ‘The fifth Elephant’.

In Terry Pratchett’s Discworld serie, zijn de clacks een serie van semafoor torens. Een soort van visuele telegraaf, die niet met geluid maar met licht patronen werken.  Uitgevonden door Robert Dearheart, konden deze torens berichten versturen met de snelheid van het licht. Gebaseerd op standaard codes.

Drie van deze codes zijn extra belangrijk:

  • G: stuur de boodschap door;
  • N: log de boodschap niet;
  • U: Stuur de boodschap aan het eind van de lijn weer terug;

Toen Dearhearts zoon John stierf bij een ongeluk op een clacks toren, stuurde Dearheart de naam John, voorafgegaan door GNU via het systeem. Om op die manier zijn naam voor eeuwig door de lucht te laten zweven. Of tenminste zolang de torens staan.

Snel naar het overlijden van Pratchett, bedachten een aantal handige fans dat je dit ook online met  Pratchett zelf kan doen. Je kan een klein stukje code aan je website toevoegen. Deze doet alleen iets als je een speciale plug-in in je browser het geactiveerd. Die bij elke website waar deze code geïmplementeerd is, een berichtje laat zien. En dat zijn er best een heleboel.

gnu1

Een mooi eerbetoon aan mijn favoriete veelschrijver.

Kijk voor meer info op de site van GNU Terry Pratchett