Waanders’ waanzinnige boekentempel in Zwolle

Wow! Geweldig! Boekhandel Waanders in Zwolle is verhuisd naar de grondig verbouwde broerenkerk. Nog nooit heb ik zo’n mooie boekhandel gezien. Veel trappetjes, verdiepingen en doorgangen zorgen ervoor dat het wel groot, maar nooit massaal wordt. Een feest om doorheen te lopen. En ik kan het boekenliefhebbers allemaal aanraden om in ieder geval eens te komen kijken. Al kan ik het idee niet onderdrukken, dat ze hier rijkelijk laat mee zijn. En heeft het ook iets treurigs. Zo’n leeggelopen kerk, die je dan weer vult met papieren boeken, die ook hun langste tijd wel gehad hebben.

Toen ik net in Zwolle kwam wonen, half jaren ’90, zat Waanders nog in een mooi pand aan de Melkmarkt. Het was sfeervol, net iets te krap voor het grote aanbod en in de kelder had ik altijd het idee dat ik ieder moment mijn kop kon stoten. Ik kwam er graag en vaak. De helft van mijn boekenkast is gevuld met aankopen uit die tijd. Enkele jaren later verhuisde ze naar een veel groter pand op het Eiland. Er was meer ruimte, maar ik vond het niks. Het was te groot, te ruim en te licht. Het deed me altijd meer aan een V&D of Xenos denken, dan aan de oude winkel. En vooral de laatste jaren kwam ik er nog maar heel zelden.

De nieuwe locatie maakt veel goed. Hier loop je voor je plezier naar binnen. Er is een café, expositieruimte, een platenafdeling en nog veel meer. Als deze winkel er op mijn twintigste was geweest, had ik hier bijna gewoond denk ik. Enne oh ja, ze hebben ook nog boeken. Maar daar heb ik eigenlijk amper naar gekeken.

Voor mij persoonlijk is het duidelijk te laat. De tijd dat ik iedere week een boek of cd in de stad kocht, is allang voorbij. Mijn boeken koop ik online en lees ik op mijn tablet of reader. En dat geldt voor de muziek eigenlijk ook. De enkele keer dat ik nog een ouderwets boek koop, ben ik op een station en zitten mijn digitale apparaten zonder stroom.

Ik kan me niet zo goed voorstellen dat dit erg lang goed blijft gaan. Dapper is het wel, om in deze tijd zo’n winkel te openen. Ik hoop dan ook dat ik het helemaal mis heb. Dat ze enorm goede zaken gaan doen en tot in de eeuwigheid in die kerk kunnen blijven zitten en boeken blijven verkopen. Ik ga in ieder geval geen aandelen kopen.