Zone 5300 uit de berging gehaald

Kent iemand de ‘Webber’ nog? Een soort van Yes voor jongens. Not for Girls & Parents was de slogan. Slechts één keer heb ik daarvan een exemplaar gekocht. Ergens in 1997, voor een opdracht ‘doelgroepgericht schrijven’ op de school voor Journalistiek. Van dat blad kan ik me niks herinneren, maar toevallig zat daar een losse bijlag bij. Webber present zone 5300 Stripshow. 34 pagina’s zwartwit (inmiddels vergeeld), met strips van Nederlandse bodem. Maaike Hartjes, Gutsman, Spekkie Big, Singlemania. Ik vond het allemaal even geweldig.

Al snel ging ik op zoek gegaan naar meer Zone 5300. Dat vond ik bij de Bruna op station Arnhem. En het blad was niet alleen gevuld met nog veel meer strips (later ook in kleur), maar vooral ook heel veel muziek, film, boeken en andere kunst/curiosa. Ghost World en Strandman had ik niet willen missen. Ook heb ik in de zone 5300 hefner & XTC ontdekt. Daar ben ik nog steeds erg blij mee.

Na het kopen van een aantal losse nummers ben ik, tot in 2007 ofzo, lid geweest van het blad. Volgens mij ben ik daarna een aaceptgiro kwijtgeraakt, is mijn abbonnement verlopen en ben ik het uit het oog verloren.

Onlangs kwam ik Maaike Hartjes (die bleek carrière gemaakt te hebben in de Viva e.d.) tegen op Twitter, en bedacht ik me dat er een grote doos zones in de schuur stond. Die heb ik afgelopen week allemaal van kaft tot kaft herlezen. Het was nog steeds tof.

De Zone 5300 bestaat zo te zien nog steeds. Misschien maar weer eens een abonnementje nemen. Want in Zwolle is het in de losse verkoop nergens te vinden.