Een tweede leven voor de Asus Eee pc 701?

Een tweede leven voor de Asus Eee pc 701?

Het apparaat is alweer 10 jaar oud. De Asus Eee pc 701. Toen behoorlijk baanbrekend. Een volledige laptop op kabouterformaat. Met een 7″ scherm, een ssd schijf van 4gb en een gewicht van nog geen kilo. Kan je daar 10 jaar later nog iets mee?

Toen de Eee pc uitkwam, waren tablets nog toekomstmuziek en waren laptops vaak nog bakbeesten. De aanwezige ssd-schijf was nog niet bepaald de standaard en vaak ook nog harstikke duur. Met de de 4gb schijf kan je toen nog prima uit de voeten.

Wat voor OS voor de Eee pc 701 gebruiken?

Die 4gb is tegenwoordig een schijntje, waar je niet eens meer Ubuntu of zoiets gangbaars op kan installeren. De afgelopen weken stonden in het teken van een zoektocht naar een passend OS. Ik heb getracht AntiX, Debian, ToriOs en Bodhi Linux te installeren. De resultaten varieerden van Waardeloos tot net niks. Te traag, te uitgekleed of zodanig groot dat je niet eens meer voldoende ruimte overhoudt voor een teksdocument.

Uiteindelijk kwam ik uit bij Leeenux linux 10,  de naam beloofd veel goeds. Toch had ik een fiks omweg nodig om er terecht te komen.

Leeenux linux

Zoals verwacht, biedt Leeenux een op de Eee Pc toegespitste linux variant. Een uitklede Lubuntu variant.  Geschikt gemaakt voor kleinere schermen en oudere processors. Die ook vrij snel te installeren valt. Het helpt als je voorkennis van linux hebt en niet schrikt van het verwijderen en aanmaken van nieuwe partities. Leeenux linux is behoorlijk compleet. Tekstverwerker, Spreadsheet, tekenprogramma, webcam aansturen. Alles wat je nodig hebt om met zo’n apparaat aan de slag te gaan, is aanwezig. En nog bijna 1gb aan vrije ruimte over. Top.

Gebruik Eee pc 701 in 2017

Het is sowieso een wonder dat het ding nog werkt na 10 jaar. Ik heb nog nooit eerder zo’n duurzame laptop gehad. Er zit natuurlijk weinig in of op dat kapot kan, maar petje af. Al met al was het een leuk knutselproject. En het werkt! Daar is het ook wel mee gezegd. De aanwezig 512 mb intern geheugen zorgen ervoor dat het allemaal niet even soepel gaat. Aan de andere kant, als je ongestoord een blogje wil schrijven op de bank, dan is het bijna acceptabel.