Upgraden Eee PC 701 - Geheugenuitbreiding

Upgraden Eee PC 701 – Geheugenuitbreiding

Onlangs heb ik mijn Asus Eee PC 701 uit de kast getrokken en van een nieuwe Linux versie voorzien. Best leuk, maar echt lekker werken is anders. Valt er verder nog iets van te maken?

Met een paar soft- en hardware upgrades en uitbreidingen is er zeker winst te behalen.

Verbeterpunten Eee PC 701

Er zijn een aantal problemen die opgelost moeten worden om echt lekker met het apparaat te kunnen werken. Dan gaat het om:

  1. De Snelheid van het apparaat
    De snelheid is echt dramatisch. Trage menu’s, geen youtube zonder haperen. Niet werkbaar.
  2. Batterij
    De batterijduur is niet best. Een half uur max. Dat is op zich niet gek voor een apparaat van 10 jaar oud.
  3. De opslagcapaciteit is klein.
    met 4GB kom je nergens tegenwoordig. Ik heb vorige week danwel een linux versie geïnstalleerd. Er blijft niet voldoende schijfruimte over om updates te installeren. Hij functioneert prima. Maar een nieuwe linux-versie zal een volledig nieuwe installatie moeten worden.

Opslagcapaciteit Eee PC 701

Om met dat laatste probleem te beginnen, dat is bijna onmogelijk om, volledig, op te lossen. De 4gb ssd, zit muurvast. Gesoldeerd. Het gaat mijn pet te boven om die te vervangen. Ervaringen online zijn ook niet bepaald aanmoedigend.
Er schijnen exemplaren van de Eee 701 te zijn met een uitbreidingslot. Maar dan moet ik hem eerst een openschroeven, Volgend weekend misschien. Wat wel help is het aanwezige SD slot. Het is geen vervanging voor een echte harde schijf. Maar biedt voldoende mogelijkheden om in ieder geval zaken op te slaan.

Batterijduur Eee PC 701

De batterijduur is te fixen. Er zijn nog steeds nieuwe batterijen te bestellen. Maar dan moet ik wel eerst zeker weten of ik hem blijf gebruiken. Op dit moment is de kabouterlaptop op de batterij krap een half uur te gebruiken. Dat is wel erg weinig.

Snelheid Eee PC 701

De snelheid van de Eee PC 701, is zeker iets aan te doen. Standaard kwam het apparaat 10 jaar terug met 512 mb intern geheugen. Het formaat van de kaartjes is nog redelijk gangbaar. Het 2 GB kaartje was ‘s avonds besteld en de volgende ochtend in huis.

Nieuwe onderdelen installeren Eee PC 701

De eerste versie Eee PC 701 kon door beperkingen in BIOS niet uit de voeten met grotere SD-kaarten, meer dan 500MB geheugen en andere harde schijven. In een aantal BIOS updates is dat opgelost. De laatste daarvan is al bijna 8 jaar oud. En die had ik toen niet op mijn laptop gezet.  Gelukkig is er nog steeds een asus-website in de lucht waar je de laatste BIOS updates kan downloaden.
Dan is het voor het geheugenkaartje een kwestie van klepje aan de onderkant open schroeven, oude geheugen eruit halen, nieuwe erin stoppen. En opstarten.
Ik moet zeggen, het is een verschil van dag en nacht. De menu’s werken ineens soepel. Youtube streamt zonder om de 20 seconden te moeten bufferen een complete video. Dat is een heel groot verschil.

Bruikbaarheid Eee PC 701 na upgrade geheugen?

Eigenlijk is het nu wel weer het leuke laptopje dat ik ooit een kocht. Een multimedia-pc wordt het natuurlijk nooit. Maar bruikbaar is het zeker. Ik zie me hier in de trein wel stukjes op tikken. Zeker als ik die andere 2 problemen naar tevredenheid weet op te lossen.

Grappige bijkomstigheid, websites browsen gaat zelfs beter dan 10 jaar geleden. De websites van tegenwoordig zijn wel zwaarder en vergen meer van je computer dan in 2007. Echter de opkomst van telefoons, tablets en responsive websdesign, zorgt ervoor dat websites veel beter toegankelijk zijn. Al moet je soms even wachten tot ze volledig geladen zijn.

Update 12-2-18

Helaas blijkt mijn versie van de 701 niet te te beschikken over een extra poort voor een harde schijf. Jammer. Wat mij betreft houdt het hier dan ook op. Het blijft een leuk apparaatje, maar voor het teksten schrijven heb ik inmiddels een Chromebook tot mijn beschikking.