VGA monitor gebruiken met Raspberry Pi B+

Een vga monitor aansluiten op mijn Raspberry Pi B+.  Was eigenlijk niet eens bedoeld als een projectje. Ben met jongste zoon van plan om de Magic Mirror te maken. De enige monitor die ik ter beschikking heb, heeft geen hdmi aansluiting, wel VGA.  Een beetje googlen bracht me op een VGA-verloopstukje voor weinig geld. Na een week had ik het bordje in huis. Aansluiten bleek iets minder  (lees: helemaal niet) plug-and-play dan ik had verwacht.

Het bordje bleek een clone van Gert’s VGA adapter, die je zelf in elkaar kunt solderen. En met een beetje code aan de praat krijgt. Die code zat niet bij mijn Chinese import dingetje. Maar is gelukkig wel te downloaden.

Met een Quick start guide die ik met een beetje zoekwerk vond, lukte het me de boel aan de praat te krijgen. (moest nl. weer even opzoeken hoe ik via ssh bij config.txt kon komen.)

Stappenplan

 1. Update je Pi naar de laatste kernel en firmware:

  sudo rpi-update
  
  
 2. Wijzig de  default pin configuratie:
  dt-blob.bin (download bestand hier) wordt gebruikt om the binary blob (Videocore) te configureren. For Gert’s Passive VGA Adapter 666, gebruik je een device tree source (dts) bestand om GPIO pins 2-21 te configureren voor DPI functie.Kopieer het dtb bestand, dt-blob-dpi.bin naar de boot partitie van de microSD card and hernoem het naar dt-blob.bin:

  sudo cp ~/Downloads/dt-blob-dpi.bin /boot/dt-blob.bin 

 3. Enable DPI LCD en de default display:Voeg het volgende toe aan /boot/config.txtsudo nano /boot/config.txt

  # Enable DPI LCD and default display
  enable_dpi_lcd=1
  display_default_lcd=1
  
  
  Reboot de Raspberry Pi. Je start nu op met VGA resolutie (i.e. 640×480 60Hz) op de VGA connector.
 4. Verander de DPI resolutie:Verander de DPI resolution door de volgende regels toe te voegen aan /boot/config.txt en te rebooten:
  #1920x1080 60Hz (1080p)
  dpi_group=2
  dpi_mode=82
  

  of
  #1024x768 60Hz
  dpi_group=2
  dpi_mode=16
  

  of
  #800x600 60Hz
  dpi_group=2
  dpi_mode=9
  

Uiteindelijk zijn we met de spiegel nog geen centimeter opgeschoten. Maar dat komt de volgende keer wel weer.