Day 1 – Your Favourite Film – Groundhog Day

Er zijn van die films, die je altijd weer kunt kijken. Die je niet afzet, ook al val je er middenin tijdens het zappen. De eerste film waar ik dan aan moet denken is Groundhog Day. De cynische Bill Murray die verslag moet doen van de weersvoorspelling van Groundhog Phil in Punxsutawney en in een soort van tijdlus terechtkomt waardoor hij keer op keer dezelfde dag moet zien door te komen.

Ook al zie ik de grappen al mijlenver aankomen, ik moet er nog steeds om lachen. Daarnaast is het Scrooge-achtige – ik mis 3 geesten maar verder zie ik een boel overeenkomsten – verhaal stiekem ook vrij hartverwarmend. Dat het allemaal toch nog goed afloopt en Murray zijn leven betert. Heerlijk. Als je de film nog niet gezien hebt – zijn die mensen er nog? – ga hem dan snel kijken. De kans is vrij groot dat je er per ongeluk langszapt, want volgens mij is hij vrijwel wekelijks ergens op tv.

Niet één favoriet

Ground Hog day is fantastisch, maar er had hier een heel lijstje kunnen staan van dit soort films. Zo zijn daar ook: Shawnshank redemption, 50 first dates, When Harry met Sally, City Slickers. De lijst is vrij uitgebreid. Het zijn allemaal feel-good-films met degelijk acteerwerk, een leuk verhaal en een happy end. Hmm. Eigenlijk lijkens ze allemaal op de laatste kerst special van Downton Abbey. Daar ben ik dus blijkbaar vrij gevoelig voor.

En ja natuurlijk. Favoriet is niet hetzelfde als beste. Er zijn betere films. Heel veel zelfs. Maar daar moet ik voor in de stemming zijn. Groundhog day kan altijd.

Groundhog Day 2016

Overigens is Groundhog Day helemaal echt. Op 2 februari 2016 doet Phil in Punxsutawney zijn 130ste voorspelling.

Dit is dag 1 van de 30 day film challenge