De piemel van Achilles

Onlangs volgde ik op de middelbare school van oudste zoon een cursus Grieks voor ouders van gymnasiumkids. Hartstikke leuk. Het alfabet geleerd, kan de letters nu lezen en uitspreken. En er was de nodige aandacht voor de Griekse geschiedenis en cultuur. Echt een aanrader. Niet alleen kan ik zoonlief beter helpen met zijn huiswerk, het biedt ook stof voor interessante gesprekken. Zo hadden we het onlangs over de Illias. En toen bedacht ik me ineens iets.

Achilles

Die Achilles, die is dus onkwetsbaar. Overal behalve op zijn hiel.

En hij heeft een heel cool harnas. Een harnas dat blijkbaar zijn hele lichaam beschermd. Alles, behalve die hiel.

Was ‘ie niet helemaal goed bij zijn hoofd? Of heeft hij daar gewoon niet over nagedacht? Dat had hij namelijk beter andersom kunnen doen. Sterker nog, op een fikse onderbeenbescherming na, had hij helemaal niets aan hoeven doen.

Veel toffer boek

Daar was dat boek ook veel toffer van geworden. Stel je voor: De troepen verzamelen zich. Koning Agamemnon roept alle aanvoerders bij elkaar voor een meeting en roept gefrustreerd uit :’Jezus! Achilles! Ik weet dat je onkwetsbaar bent, maar trek in ieder geval een boxershort aan!’.

En hoeveel levendiger worden de gevechtscenes, met omschrijvingen als ‘En de Trojanen trokken zich geschrokken terug, want daar kwam Achilles aangerend, zijn piemel zwiepend in de wind’.

Patroklos had niet ongemerkt het harnas van Achilles kunnen lenen om Hector een lesje te leren.

Het was een heel ander boek geworden.

Dat die Homerus daar niet aan gedacht heeft…