Nieuwe muziek op de playlist

Sinds het retropop festival van een paar weken terug, heb ik de smaak van de muziek weer helemaal te pakken.  Voor het eerst in hele lange tijd kijk ik eens naar wat er buiten mijn eigen muziekcollectie gebeurt.  En dan ook nog van muzikanten van onder de 50, wiens gloriedagen buiten de jaren ’60 of ’70 liggen. Dat ook nog. En soms kom je dan best wel leuke dingen tegen.

Darkthrone – Valkyrie

Zoals deze bijvoorbeeld. Wat mij betreft het beste nummer van de nieuwe Darkthrone plaat ‘the underground resistance’.   De cleane zang in de nummer- in tegenstelling tot de rest van het album – kan me wel bekoren.

Darren Hayman and the Long Parliament – Impossible Times

https://www.youtube.com/watch?v=5jv9xtAWTv4

En dan iets heel anders. Darren Hayman & The Violence. Hayman was de zanger van mijn favoriete Britpop-band ‘Hefner’. Na het uiteenvallen van Hefner maakte Hayman een flinke handvol albums, waarop telkens weer wat goede nummers stonden, maar nooit helemaal konden boeien. Dit is weer eens wat anders. Een  soort van Folkalbum over de heksenvervolging in Engeland in de 17e eeuw. Hij is goed bij stem, het zijn mooie liedjes en hij heeft weer een goede band om zich heen verzameld. Het is allemaal erg rustig, dat wel.

Jason Becker – Eleven Blue Egyptians 

Deze is dan toch weer wat ouder. Jason Becker. Wonderkind op gitaar.Nam deze soloplaat op, toen hij 17 was. Ging in de band van David Lee Roth spelen en kon toen al gauw helemaal niets meer, dankzij de ziekte ALS. Door de Documentaire ‘Not Dead Yet‘ kwam ik hem weer op het spoor. Blijft een superplaat voor gitaarliefhebbers. En doet je ook denken aan wat die vent allemaal had kunnen maken als hij niet ziek geworden was.

Ik heb deze lp ooit nog eens gekocht bij ‘The Flying Teapot’ in Arnhem. Die bestaat vast niet meer. Een soort van Hippie-platenzaak, waar een of twee dozen met metal stonden. En waar ik een van de weinige belangstellenden voor was. Ik heb in een jaar tijd denk ik de helft van die doos naar mijn zolderkamer verhuisd.