Kan iemand die oudjes leren rijden op een elektrische fiets?

Een van de grote voordelen van zo’n indian summer, is dat je lekker lang in je korte broek met de racefiets door kan rijden. Groot nadeel echter, is dat je ook tot ver in oktober die oudere echtparen op hun elektrische fiets tegenkomt. Op plekken waar je tot een jaar of 2 a 3 terug allang niemand meer tegenkwam. Nou is het fietspad niet van mij.  Maar kan iemand die oudjes eens leren rijden op een elektrische fiets? En dan vooral die oudere mannen. Die zijn een gevaar op de weg.

Ergens snap ik het wel. Het is vaak toch de generatie van de eenverdieners. Die man heeft zijn hele leven gewerkt. En terwijl zijn vrouw op de fiets de kinderen naar school bracht en de boodschappen deed, zat hij in de auto. En dan is hij eindelijk met pensioen, moet ‘ie van zijn vrouw gezellig mee een stukje fietsen.

Vroeger zag je ze altijd zitten. Ergens aan de rand van een dorp of stad. Op een veldje bij een rivierbocht of een bouwterrein. Fietsen geparkeerd. De vrouwen bij elkaar op bankjes. Soms met een breiwerkje. Die mannen stonden dan druk gebarend bij elkaar te praten. Over dat ze vroeger over het ijs naar de overkant liepen, of dat de bouw niet meer is wat het ooit geweest is.  Ik dacht altijd dat dat voor de gezelligheid was. Nu weet ik wel beter. Die mannen wilden of konden simpelweg niet verder fietsen.

Met de komst van de elektrische fiets is dat allemaal veranderd. Het bereik van deze oudjes is veel groter geworden. En op zich is dat mooi. Buitenlucht is gezond. En ook al trapt die fiets vanzelf, het is ongetwijfeld gezonder dan in je stoel voor de tv hangen.

Het nadeel is dus dat ze niet kunnen fietsen. En dat is binnen de bebouwde kom niet zo’n groot probleem. Op fietspaden en dijken is dat een ramp.

  • De mannen rijden links van hun vrouw. Op dezelfde afstand die ze vanuit de auto gewend zijn. Een dijk waar je normaal gesproken 2-aan-2 tegenliggers kan passeren, is zo gevuld;
  • Ze gaan niet zo hard als ze denken.;
  • Ze kunnen afstanden van tegenliggers of obstakels niet goed inschatten;
  • Ze hebben enorme fietstassen. En snappen niet hoe ver die uitsteken;
  • Ze maken hele rare zwiepers als ze moeten uitwijken. En dan helpen die tassen ook niet;

Dat daar nog geen doden gevallen zijn, snap ik echt niet.

Het moet voor die mensen ook niet leuk zijn. Die vrouwen zijn hartstikke blij dat hun man met ze meefietst, maar staan nu iedere fietstocht weer doodsangsten uit

Voor je het weet staan die fietsen allemaal op marktplaats. Kan er niet een soort van rijbewijs voor de elektrische fiets worden ingevoerd? Dat je de eerste 25 kilometer verplicht onder begeleiding fietst?  OP een speciaal stukje dijk. Aangekocht door de ANWB ofzo?

Liefst niet in de omgeving van Zwolle overigens.