Overstap van Samsung Android tablet naar Ipad

Sinds een week ben ik een ipad gebruiker. Mijn prachtige Samsung tablet sneuvelde in een noodlottig treinongeval. En ik moet zeggen dat ik daar als Android adapt van het eerste uur (mijn eerste tablet was een galaxy tab 7″), behoorlijk aan moet wennen. Al met al moet ik zeggen dat het minder vreselijk is dan ik had verwacht. De persoonlijke gevolgen zijn dan ook beperkt. Mijn haar is niet uitgevallen, mijn kinderen niet ontvoerd en de nieuwe StarWars beviel me uitstekend.

Toch had ik de behoefte de positieve en minder positieve punten even op een rijtje te zetten.

Verbeteringen ten opzichte van Android

  1. Dat is er ééntje. En een best wel belangrijke. De gebruikservaring is geweldig. Zo vloeiend en soepel is géén van mijn Android tablets ooit geweest. Hoewel de Samsungs absoluut verbeterd zijn de afgelopen jaren, hebben ze dit pijl nog niet bereikt. En volgens mij is dit iets wat heel snel went. En een stap terug absoluut minder makkelijk maakt. Sowiezo het gebruik is goed over nagedacht. Alles kan op één manier, werkt soepel en doet het gewoon. Punten voor Apple.

Wat ik mis aan de Android

Dit lijstje is een behoorlijk stuk langer.

  1. De mogelijkheid om mijn eigen homeschermen in te delen. Euhm, Apple? Kom op jongens het is geen 2010 meer. Waarom staan die achterlijke lijstjes met apps niet één niveau dieper? En waarom kan ik geen schermen met handige widgets indelen? Agendapunten, laatste notities, het weer op mijn vakantiebestemming. Jammer.
  2. Mijn ipad is bepaald géén USB-stick. WTF? Ik wil geen itunes. Ik wil gewoon mijn tablet op mijn pc kunnen aansluiten en zaken overslepen. Muziek, boeken, film, documenten. Het kan allemaal wel, via een aantal apps. Maar vergeet maar dat ik daar zelf een mappenstructuur voor kan/mag bedenken. Uitermate irritant.
  3. Dat hangt een beetje samen met punt 2. Ik kan er geen micro-SD kaartje instoppen. Pfff. Kneuzen.
  4. Er is géén back-button. En dat is een gemis. Ja, in veel apps zit ‘ie ingebakken. Maar net altijd naast de plek waar ik hem zou willen. Stom!

Maar kan ik er wel mee werken dan?

Ja natuurlijk, dat dan weer wel. De belangrijkste apps zijn er ook voor de Ipad. Google Chrome, Maps, Docs, Dropbox, Evernote, Facebook, Twitter, het is er allemaal. En het werkt prima.

Het steekt me een beetje dat ik behoorlijk moeite moet doen om de standaard Apple meuk uit te zetten. Dus heb ik maar een mapje ‘apple meuk’ gemaakt waar ik de standaard Apps in geplaatst heb. Maar dat is bij Samsung net zo. Al root ik een Android in mijn slaap en heb ik geen enkele  lust (en een verbod van mijn baas) om de Ipad te jailbreaken.

Conclusie overstap Android naar Ipad

Het is een mooi apparaat. Ik kan er prima mee werken. De lol is er wel een beetje af. Want lekker zelf prutten en dingen ontdekken is er niet bij. Maar goed, mijn productiviteit in de trein zal er niet onder lijden. Een mailtje of een tekstje is zo getypt. Maar als ik terug zou kunnen, dan liever vandaag dan morgen.