Stoppen met Roken

Volgens mijn niet-roken app ben ik inmiddels een dikke maand gestopt met roken. En heb ik zo’n 500 sigaretten niet gerookt. En ik ben er nog blij mee ook. Dat is nieuw. Stoppen met roken helaas niet.  Ongeveer tien jaar geleden stak ik na jarenlang niet gerookt te hebben weer af en toe een sigaret op. Dat kon ik wel. Alleen op een feestje, begrafenis, in de zon in de tuin. Gewoon af en toe. Dat kon ik dus niet.

De afgelopen 10 jaar ben ik denk ik minimaal 25 keer gestopt en weer begonnen. Cold Turkey natuurlijk. Geen patches, of kauwgum. Voor mij niet zo’n piskijker die op kosten van de baas met naalden aan de slag gaat. Soms duurde het 1 dag, soms 2. Een keer zelfs 3 maanden. Telkens begon ik weer.

Stoppen met roken moet je willen

Uiteindelijk moet je natuurlijk ook echt willen stoppen. En niet balen omdat je niet meer mag roken van jezelf. Afgelopen zomervakantie was ik eindelijk op dat punt aangekomen. Echt lekker vond ik het al een tijdje niet meer. Maar zonder werd ik enorm sacherijnig. Toen ik ‘s ieder ochtend bij het opstaan begon met zo’n heel klein hoestje, was het over. Nu ben ik er klaar mee. Ik wil gewoon echt niet meer roken.

Stoppen met Allen Carr

Door de jaren heen hoorde ik van veel mensen die gestopt zijn door het lezen van ‘Stoppen met roken’ van Allen Carr. Ik moest daar altijd een beetje om lachen. In de vakantie heb ik het zelf toch maar eens gelezen. En verrek, het werkt. Het is helaas geen toverboekje, maar voor mij was het een goede steun in de rug. In hele simpele woorden legt hij uit wat er gebeurt als je rookt. Hoe zo’n verslaving in elkaar zit en vooral hoe je die verslaving zelf in stand houdt door iedere keer weer te roken.

Gevolgen en symptomen van stoppen met roken

In het verleden kon ik altijd zo stoppen. En ook zo weer beginnen. Echt lichamelijke ongemakken had ik er niet van. Dat was deze keer wel anders. Ik weet niet of het komt doordat ik in die laatste weken zomervakantie echt heel veel gerookt heb of dat het psychisch is. Maar ik ben er een week of 3 a 4 goed ziek van geweest.

  • Zweten;
  • Onrustig;
  • Enorm verkouden;
  • Aften in mijn mond;
  • Vreselijke nachtmerries, regelrecht uit de horrorfilms (schijnt gevolg te zijn van herstel serotonine balans);
  • Jeugdpuisten compleet met witte kopjes;

Maar, en dat is wel heel grappig, echt behoefte om weer een sigaret op te steken, heb ik eigenlijk niet meer gehad. Ik ga ook gerust mee naar buiten als collega’s gaan roken. No problem. Als doorgewinterd amateurpsycholoog vind ik dat je de link tussen ‘even naar buiten gaan’ en ‘roken’ zo snel mogelijk moet verbreken.

Een maand gestopt met roken

Nu, een dikke maand later, gaat het eigenlijk heel goed. Ik voel me fitter dan ik in jaren geweest ben. Mijn verkoudheid is langzaam weg aan het trekken – volgens de app op mijn telefoon kan dat wel 6 maanden duren. Vooral in mijn slaap merk ik het. Ik slaap beter. Ik kan met uren minder slaap toe. Ik sta zonder problemen op ‘s ochtends. En ben ook uitgerust. Dat heb ik sinds voordat de kids geboren zijn eigenlijk niet meer gehad.

Is dit nu blijvend? Ik denk het wel. Ik ben echt heel erg blij dat ik er vanaf ben. Al zal het rustig een jaartje duren voordat mijn omgeving dat ook gelooft.