Vierkante meter groentetuin

De vierkante meter groentetuin. Daar is hij dan eindelijk. We speelden al twee of drie jaar met het idee om eraan te beginnen. Sinds vandaag staat hij dan in de achtertuin. Klaar om ingezaaid te worden.  (Daar zijn we overigens rijkelijk vroeg mee. Pas halverwege februari kunnen de eerste groenten in de grond.)  We hebben zaden in huis voor heel veel soorten groente.  En verder vooral geen idee. We weten ongeveer welke zaden wanneer in grond kunnen. Daar houdt het voorlopig wel mee op.

Erg benieuwd wanneer onze eerste zelfgekweekte maaltijd op tafel staat. Dat zal wel mei worden. En of zelfgeteelde groenten inderdaad zoveel beter smaken.

Square foot gardening

De vierkante meter tuin, ook wel de makkelijke moestuin of vierkant tuinieren, komt uit de VS en is een idee van Mel Bartholomew.  Na zijn pensioen (hij was ingenieur) stortte hij zich op tuinieren en ontwikkelde hij de methode van Square Foot Gardening. Op een klein stukje grond zo efficiënt mogelijk zo veel mogelijk groente verbouwen.  Een bak van 1,20 bij 1,20 meter,  kan genoeg groenten opbrengen voor één volwassen persoon.

De tuin is onderverdeeld in 16 vakjes (30 x 30 cm) waar je 1, 4, 9 of 16 dingen in kan zaaien. In een vakje passen bijvoorbeeld 16 wortels.  Of 1 krop sla. Door het hele jaar door te zaaien en te oogsten moet je een enorme opbrengst kunnen halen.

Bartholomew schreef hier een goed leesbaar boek over (binnenkort ook in het Nederlands) en begon de ‘Square Foot Gardening Foundation‘. Doel van de Foundation, is niets meer of minder dan de het hongerprobleem op te lossen. Door iedereen zijn eigen groente te laten verbouwen. Op de vierkante meter uiteraard.

Hoe en wat

Er staan overal op internet voorbeelden en beschrijvingen van hoe je zo’n vierkante meter groentetuin het beste kan maken. En in ieder voorbeeld wordt het net weer anders aangepakt. De grootte is overal hetzelfde. Net als het doel: Groente verbouwen.

Wij hebben gekozen voor de volgende samenstelling

 • Bak van 1,20  x 1, 20 meter. En 20cm hoog. Gemaakt van steigerhout
 • Worteldoek aan de binnenkant van het Frame
 • Worteldoek onder het hele gevaarte
 • 200 liter vulling  ( gelijke delen compost, tuinaarde en scherp zand)
 • Een rooster van dunne latjes om de bak in 16 gelijke vakjes te verdelen
 • De achterkant staat tegen de schutting zodat bv. tomaten daartegenaan kunnen groeien
 • Een net eroverheen tegen vogels en katten

Ervaringen

Eigenlijk kan ik hier nog helemaal niks over zeggen. Behalve dan dat er een grote bak met zand in de achtertuin staat.  Dat er een heleboel groentezaden in de keuken liggen en dat we vol goede wil/zin zijn om te beginnen. Ik heb nog nooit in mijn leven eerder groente verbouwd (of je moet tuinkers als een groente zien). Er zullen vast nog vele verrassingen op de loer liggen.  Ik ben erg nieuwsgierig. En kan niet wachten op de eerste oogst. Wordt vervolgd.

Update 30 maart 2014

Vandaag eindelijk ingezaaid. De vorst is voorbij. Nu wachten of het goed gaat.

tuin ingezaaid

4 gedachten over “Vierkante meter groentetuin”

  • Vooral heel veel geleerd over wat ik anders moet gaan doen. Over zaaien, planning en slakken. De opbrengst was niet heel hoog. Het was wel heel erg leuk om in de eigen tuin zoveel te zien groeien. Dat het voor een (groot) deel mislukte, was niet eens zo erg.

   Komend weekend gaan we beginnen met zaaien voor dit nieuwe jaar. En proberen de opbrnegst te verhogen.

Reacties zijn gesloten.