Vliegen zijn slecht voor je beenspieren

Het consumeren van ongeveer 4 vliegen verandert je beenspieren in pap*. En dan met name je bovenbeenspieren. Dat is de onweerlegbare conclusie van mijn praktijkonderzoek van de laatste 3 dagen.  

Na een wat laat begonnen overwinterperiode in de sportschool, trok ik afgelopen week mijn racefiets uit de schuur en maakte ik afgelopen zaterdag mijn eerste rondje. Dat beviel zo goed, dat ik er zondag nogmaals op uit trok. En een flink stuk verder ook. Conditioneel ging dat allemaal prima. Ik kan het elke mooiweerfietser aanraden om in de winter de sportschool op te zoeken.

Vliegen inslikken

Buiten fietsen is natuurlijk heerlijk. De wind, de zon, het uitzicht. Wat dat betreft is het veel leuker dan zo’n hometrainer of loopband. Het voordeel van de sportschool is dan weer, dat je er een hele dag met je mond open kunt fietsen. Je krijgt er een droge bek van, maar er vliegt verder niets naar binnen dat er niet hoort. Zaterdagmiddag, op weg naar Dalfsen echter, vloog er zo een fikse vlieg mijn keelgat binnen.

Vlieg / Kilometer ratio

Het bleef niet bij die ene vlieg, ook op zondag en vandaag bleven ze maar naar binnen vliegen. Alsof de duvel er mee speelt, slik ik per 25 kilometer gemiddeld ééń vlieg in. Mijn vlieg/kilometer ratio is ongeveer 1/25.  Op zich niet erg, ik genoot er niet van ofzo, maar dacht dat het voor die vliegen vervelender was dan voor mij. Tot die 4e vlieg dus. Ik moest nog een paar kilometer om thuis te komen. En toen gebeurde het. Bijna 100 km gefietst in 3 dagen, na maanden niet op de racefiets gezeten te hebben. Zonder een centje pijn of moeite. Slik ik mijn vierde vlieg in. En ja hoor, pap in de benen.

Dan is er maar één conclusie mogelijk. Het doorslikken van ongeveer 4 vliegen, is de doodsteek voor je beenspieren.

Openstaande vragen over vliegen en beenspieren

Hoewel de resultaten opzienbarend zijn, blijven er nog wel de nodige vragen open staan. Misschien dat ik daar in de rest van dit wielerseizoen nog een antwoord op vind.

  • Waarom adem ik niet door mijn neus?
  • Waarom vliegen er minder vliegen tegen mijn bril, dan er in mijn keelgat verdwijnen?
  • Doen die vliegen dit expres?
  • En is dat dan omdat ze levensmoe zijn? Of offeren ze zich op – om een voor mij onbekende reden – om mijn voortgang dwars te zitten?
  • Blijft mijn vlieg/km ratio (ongeveer 1/25) overeind als ik in één keer 100 km fiets?
  • Bouw je een soort van tolerantie op? Heb ik aan het eind van het jaar meer vliegen ‘nodig’ voor hetzelfde resultaat?

 

 

 

*bij dit onderzoek zijn tenminste 4 vliegen omgekomen.