Roken, fietsen en de weegschaal

Een app op mijn telefoon liet me van de week weten dat ik inmiddels 8 maanden niet meer rook. En dat ik door 3500 sigaretten niet te roken een dikke 900 euro heb bespaard. Een andere app meldt me dat ik sinds mei 2014 niet meer op de racefiets heb gezeten. En mijn weegschaal werkte ook al niet mee gisteren.

Vorige week zette ik nieuwe binnenbanden op mijn racefiets. Laatst wilde ik gaan fietsen en dat ging niet, want lekke band. Oh ja, ik moest de laatste keer naar huis lopen met de fiets aan mijn hand. Een pokke-eind op van die racefietsschoenen. Dat dat alweer 3 jaar geleden is. Snap ik ook beter waar die pens vandaan komt.

Jarenlang heb ik gefietst. Minimaal 1000 kilometer per jaar. Van maart/april tot september/oktober. Een mooiweerfietser, maar wel consistent daarin. Wat vliegt de tijd als je niet meer fietst.

Het ging dan ook niet vanzelf toen ik gisteravond mijn nieuwe bandjes even probeerde. Er hingen spinnenwebben aan mijn spaken. Net als aan mijn conditie.  Kramp in de kuiten, wind in het gezicht. Afzien. Drie kwartier gefietst in de ondergaande zon. Zeker 5 minuten genoten.

Dat zal wel bijtrekken de komende weken. Dat moet ook wel, want ik heb een afvalcompetitie te winnen. Met een stel collega’s doen we een wedstrijd. Tussen 1 januari en 1 juli moet je 10% van je lichaamsgewicht verliezen. Tientje in de maand in de pot. Die wordt verdeeld onder de mensen die het gehaald hebben.  Ik zit op 60% dus dat zou moeten lukken. Ware het niet dat mijn weegschaal de afgelopen maand een kilo de verkeerde kant op bewoog.

Aan de andere kant. In augustus stopte ik met roken en wilde ik gezond gaan eten en afvallen. Dat zijn inmiddels ruim 12 kilo. En bijna weer een gezonde BMI. Dus niet getreurd en vrolijk verder gaan.

Die spierpijn trekt wel weer weg.