Fat 2 Fit

Op de helft. In goed 10 maanden. Balancerend op de 100 kilo grens. Toen ik met mijn nieuwe baan begon op 1 januari dit jaar. Woog ik 114,4 kilo. Een BMI van 31 ofzo. Idealiter zit ik op 86 kilo. Dat woog ik voor het laatst toen onze oudste geboren werd. Die is nu 14.

Gemiddeld ben ik de afgelopen 14 jaar dus iedere 6 maanden 1 kilo aangekomen. Dat zijn best brute cijfers.

Natuurlijk is het geen mooie rechte lijn geweest. Er ging de afgelopen 10 jaar regelmatig een aantal kilo’s af. Als ik weer eens enthousiast ging sporten. Dat eindigde de laatste jaren steevast in een blessure.

Met bovenstaand gevolg.

Dit keer waren er geen grote woorden of statements aan het begin. Ben gewoon maar eens begonnen. Een a twee keer in de week naar de sportschool. Op zondag samen met oudste zoon. Vaker op de racefiets weg, lopen naar de winkel. En iedere dag naar mijn werk op de fiets van Amersfoort naar Leusden (en terug). Al met al gaat het met mijn conditie steeds beter.

Belangrijkste verschil is dat ik ben gaan letten op wat ik eet. Geen dieet. Gewoon ‘bewustwording’. Ik had geen idee hoeveel calorieen ergens inzitten. Ik kon rustig in de trein terug naar Zwolle een week lang iedere dag een pak stroopwafels opeten.

In zo’n pak zitten dus 1700 calorieën.

De methode van heel veel sporten en eten wat je wil, werkt niet meer. Hier valt niet tegenop te sporten.

De app Loseit is daarbij een goeie hulp.

En wanneer is het klaar?

Ik weet het niet. Volgens de app, ergens in februari. Maar goed, de feestdagen komen eraan. Het maakt me ook niet zoveel uit. Al duurt het nóg een jaar.

Met een beetje mazzel heb ik in januari in ieder geval weer een gezond gewicht.