7 leerpunten na 4 maanden groententuin

Afgelopen januari begonnen we dus met onze eerste eigen vierkantemeter groententuin. Voor iemand die nog niet zo lang geleden zijn aardappels het liefste geschild en gesneden in een zakje bij de Albert Heijn haalde, is dat echt een grote stap.  En echt, ik wist heus wel dat groente, fruit en aarde iets met elkaar te maken hebben.  Maar hoe dat dan precies in zijn werk gaat en wat daar allemaal bij komt kijken. Ik had er geen benul van.  

Zelfvoorzienend zijn we nog lang niet. Terwijl ik me dat natuurlijk stiekem wel een beetje in mijn hoofd had zitten voordat we echt aan dit project begonnen. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder, en ik ben nog steeds enthousiast. En ik heb een heleboel dingen geleerd over tuinieren.

Dus bij deze:  7  leerpunten voor de City slicker met tuindersaspiraties:

 1. De Slakken eten mee
  Klerebeesten zijn het. Kan het niet anders zeggen. Alles wat er maar enigszins mals of lichtgroen uitziet, vreten ze aan of op. Slakken verdelgen is een dagtaak. Denk bij wat je plant/poot/zaait goed na of slakken het eten. En of je het dan misschien wel op die plek moet neerzetten.  We hebben de oorlog nog niet gewonnen. Al zijn er zeker stappen gemaakt.
 2. Denk na over wanneer je wil oogsten, niet wanneer je kunt zaaien
  Vast een hele logische tip voor de ervaren tuinier.  Wij kochten een heleboel zaad in. En keken eigenlijk alleen maar naar het moment dat iets de grond in kon. Niet naar tot hoelang je het kan zaaien, hoe lang het duurt voor het geoogst kan worden of een soort van richtdatum dat het klaar zou moeten zijn. Met als gevolg dat we heel veel radijsjes hebben gegeten. En dat we nu eigenlijk al te laat zijn voor alle kool voor het najaar en de winter.  Beetje jammer. Volgend seizoen beter.
 3. Spruiten groeien niet onder de grond
  Hahahaha. Stond ik mooi voor joker. Ik dacht serieus dat er één spruitje onder één plantje zou groeien. En had dus ook heel veel spruitplantjes in één vakje van de moestuin staan. Zo werkt het dus niet. Aan één plant groeien heul veul spruiten. En zo’n plant wordt harstikke groot. Weer wat geleerd.
 4. Groente heeft ruimte nodig
  Een mooi vervolg op punt 3. Dat werkt dus niet. Heel veel plantjes in een heel klein vakje. Dat groeit voor geen meter. En voor je het weet heb je een vakje vol met bv. slaplantjes die niet voldoende groeien, tegen elkaar wegrotten en eigenlijk alleen geschikt zijn als kraamkamer voor slakken.  Had ik ze eindelijk zo ver dat ze de tuin niet meer inkwamen, was ik ze zelf aan het fokken.
 5. Uitdunnen is belangrijk
  Ook weer een logisch vervolg. Zaai genoeg, zodat er in ieder geval iets opkomt. Maar als je tuin dan vol staat met 40 wortels in een vakje van 15 * 15 cm.  Haal er dan zoveel weg dat de overgebleven exemplaren voldoende ruimte hebben om te groeien. En doe dat ook op tijd, voordat alles met elkaar vergroeit raakt. Zodat je niet per ongeluk veel te veel weghaalt en er maar een stuk of 3 worteltes overblijven.  En Ik snap dat deze stappen voor iemand met groene vingers, of iets meer verstand van alles wat groeit en bloeit enorm logisch zijn. Zelf heb ik ze allemaal moeten uitvinden.  Het is een beetje als het installeren van een nieuw apparaat. Het lukt allemaal best, maar het was sneller gegaan als je eerst de gebruiksaanwijzing had gelezen.
 6. Begin klein
  In ieder geval voor mij een handige tip. Toen we begonnen in januari, had ik het liefst de hele tuin in een moestuin veranderd. Ben blij dat we dat niet gedaan hebben. (of dat mijn echtgenote zo verstandig is om niet met dat soort dingen akkoord te gaan.)  Dan was ik in no-time het overzicht verloren. Ik weet zeker dat ik dan een paar weken terug het bijltje erbij neergegooid had. En vooral een goedgevulde GFT-bak als resultaat had gehad. Zo’n vierkante meter is leuk. Is goed te onderhouden. En een ideale manier om te beginnen.
 7. Verdiep je in de materie. Of juist niet
  Dit is wel iets voor het volgende seizoen. Heb veel geleerd van die eerste maanden. En veel dingen opgezocht en gevraagd. Op youtube, facebook, fora is ontzettend veel info te vinden. Dit is echt géén rocket science. Het zou een boel gekloot gescheeld hebben, als ik dat van tevoren had gedaan. En het had ons veel meer groente opgeleverd. Aan de andere kant, misschien was ik dan wel nooit begonnen.  En volgend jaar is dit eerste seizoen makkelijk te verbeteren. Da’s ook wat waard.