Hoe we de slakken uit vierkante meter groentetuin houden

Het beginnen van een moestuin is net zoiets als het openen van een meerdaags popfestival voor slakken. Met gratis kost en inwoning. En ik haat slakken! En dan vooral in mijn groentetuin.

Net nu alle groente opkomt, is het blijkbaar slakken hoogseizoen. Logisch natuurlijk. Als mijn lievelingseten zomaar voor het grijpen om me heen groeide, zou ik daar ook gebruik van maken. Toch zie ik ze liever gaan dan komen. Als je dan gaat googlen kom je van alles tegen. Van huismiddeltjes uit grootmoeders tijd, tot behoorlijk heftig gif dat alle honden en katten uit de straat het hoekje om helpt. Wij zijn uiteindelijk op een combi van een aantal middelen uitgekomen.

Wat kan je doen tegen slakken in de moestuin?

 • Bierval
  Ik vind het een leuk idee. Graaf een bakje in, schenk daarin een laagje bier, beetje gist erbij en slakken storten zich daar in. Massaal hun ondergang tegemoet. Dat ga ik zeker nog een keer proberen. Maar dat is voor de groentetuin die we nu hebben niet handig. Ik heb tenslotte maar één vierkante meter. Daarvan kan ik geen ruimte missen voor een bierval.
 • Grind / glas / schelpen
  Slakken zijn zacht, glibberig en kwetsbaar. Schelpen, steentjes, stukjes glas zouden het pad naar de groententuin onbegaanbaar moeten maken. Werkt misschien best, maar had ik niet genoeg vertrouwen in om te proberen.
 • Gif
  Ben ik op zich niet heel pricipieel op tegen. Met als enige criterium dat mijn kinderen en kat er niks van mogen krijgen. En dat de groente ook nog eetbaar blijft. Dan valt er een heleboel af. Blijft over Slakkenkorrels met ijzerfosfaat als werkzame stof. Het spoelt niet weg in de regen. Is zelfs nog goed voor de grond. Het is niet direct dodelijk, maar slakken die het spul eten schijnen eraan dood te gaan. Dat hebben we in de tuin liggen. Als het niet werkt, heeft het in ieder geval een vrolijke blauwe kleur.
 • Zout
  Wat zout met slakken doet, is volgens mij algemeen bekend. Ik heb het nog nooit echt gezien, maar mijn fantasie is kleurrijk genoeg om me dat voor te stellen. Een ring van zout kan je om je tuin strooien. Daar gaat geen slak overheen. Twee nadelen. Ten eerste spoelt het weg met de regen. Ten tweede groeit er op die plek nooit meer iets (of in ieder geval voorlopig niet meer).
 • Koper
  Slakken hebben een hekel aan koper. Ik heb me laten vertellen dat het voor ze voelt alsof ze een stroomstootje krijgen, als ze met koper in aanraking komen. Er is speciaal koperen tape te koop, dat je om bloempotten e.d. kunt plakken zodat de slakken daar niet bijkomen.

Koperen buizen rond de groentetuin

Zoals ik al aangaf hierboven. Is het een combi van een aantal hierboven genoemde middelen geworden. Er liggen slakkenkorrels in de tuin. We hebben zelfs langs de rand van de moestuinbak wat zout gestrooid. Dit hielp al een beetje. Afgelopen week heb ik langs de bovenrand van de vierkantemeter groentetuin een kring van koperen buis geplaatst. En dit lijkt behoorlijk goed te helpen. In plaats van 10 slakken, vind ik ‘s ochtends nog maar 1 of twee slakken in de tuin. Helemaal slakkenvrij zal het wel niet worden. Volgens mij gaan we dichterbij niet komen.