HTML5 banners maken met Google Web Designer (beta)

Weer een nieuw speeltje van Google. Maak je eigen banners – in HTML5 – met Google Web Designer. Pas gelanceerd, nog in Beta. Doet een beetje denken aan de eerste flash-versies. Maar dan zonder timeline.

Je kunt werken in lagen, acties koppelen aan events en meerdere animaties elkaar al dan niet automatisch laten opvolgen. Video’s en foto’s includen. Google maps gebruiken,  een gallery toevoegen. Zeg maar alles om een fraaie banner te maken.

En doordat het ‘gewoon’ html/css/javascript is en je er niet perse externe bestanden voor nodig hebt, is het ook makkelijk op zo’n beetje iedere website te gebruiken. Ik kreeg het zonder al teveel moeite in deze wordpress installatie gefietst (via de Include Me plugin).

 

Erg interessant is dat je – volgens een tutorial filmpje – iedere klik of actie binnen zo’n banner uit de statistieken aflezen. Niet alleen of een filmpje is bekeken, maar ook hoe lang, waar is gepauzeerd en na hoelang is er doorgeklikt.
[includeme file=”banner.html” width=”500″ height=”350″ ]

 

 

 

 

 

 

 

Tutorials
Zelf mag ik graag prutsen, maar ben ik zeker geen groot technicus.  En na het openen van de editor kwam ik niet meteen heel ver.  Het eigen youtubekanaal van Google Web Designer biedt uitkomst. En na een paar korte filmpjes had ik de basis wel door.  En was ik zelf mijn eerste banner aan het maken (zie hierboven).

Leuk speelgoed
Eerste reactie? Leuk om een tijdje mee te spelen. Geen idee of dit nou de toekomst is. Zelf heb ik nog steeds een pesthekel aan alles dat ongevraagd beweegt op mijn scherm. Het is minder storend dan flash, dat wel.  Ik ga er de komende tijd nog wel een beetje mee rommelen. Zeker de moeite van het proberen waard in ieder geval.