WordPress website sneller maken

Harstikke leuk zo’n blog op een gratis webserver, vooral als je er met een klein beetje kunst en vliegwerk ook een wordpress installatie op kunt draaien. Grote nadeel is wel, dat de website vreselijk traag was. Zo’n responsive design voor je website is leuk, maar je hebt er weinig aan als je er over de 3g vervolgens 10 seconden over doet om de site te laden.

Daarnaast nam de site ook nog zoveel geheugen in beslag , dat ik geautomatiseerde boze mailtjes vanaf de gratis server kreeg toegezonden.    In het laatste mailtje stond zoiets van ‘en als je dat nou nog één keer doet, dan waarschuwen je niet zo vaak meer’ , ze zijn gelukkig erg vriendelijk daar. Toch wilde ik wel heel graag een aantal dingen verbeteren.

Nou zijn er een aantal hele mooie plugins voor wordpress verkrijgbaar (bv w3 cache), die met een paar instellingen je hele website optimaliseren. Helaas heeft hostingpartij de server zodanig dichtgetimmerd, dat dit soort dingen niet werken.  Of de hele site doen crashen. Dan maar zelf gaan prutsen.

GTmetrix

Eerst een kijken wat er nu precies aan de hand is. Op GTmetrix.com kan je snel een overzicht krijgen van hoe snel (of traag) je website is, en waar dat aan ligt.  Deze site scoorde enorm beroerd. Eigenlijk op alle onderdelen. Te veel javascript, geen caching, geen minify, te grote afbeeldingen, afbeeldingen die on the fly geschaald werden. En een laadtijd van ruim 4 seconden. Voor een site waar eigenlijk erg weinig op gebeurt. Een groot drama dus. En best begrijpelijk dat mijn hostingboer daar over zeurde.  Daar wilde ik toch wel graag iets aan doen.

Plugins om wordpress sneller te maken

Zoals gezegd, de alles-in-1 oplossingen werkte niet. Dus ben ik de afgelopen weken aan het puzzelen geweest om te kijken hoe ik de gewenste snelheidswinst wel voor elkaar kan krijgen. Uiteindelijk ben ik bij deze plugins uitgekomen.

 • Better WordPress Minify
  Maakt je .css en javascript bestanden kleiner, zodat deze sneller laden.
 • Quick Cache
  Cached je pagina’s zodat ze niet voor ieder bezoek opnieuw geladen hoeven te worden
 • Remove query strings from static resources
  Zorgt ervoor dat strings (? en &) uit ulr’s van bestanden worden gehaald, zodat ze te cachen zijn.
 • WP Htaccess Editor
  Niet handig als je niet weet wat je doet. Maar kijk hier eens wat je daar mee kunt bereiken.
 • WP Smush.it
  Maakt images kleiner
 • Jetpack door WordPress.com,
  Biedt de mogelijkheden van de wordpress cloud ook voor zelfgehoste wordpress sites. Statistieken, social media, quicklinks. En de mogelijkheid om je plaatjes vanaf wordpress.com te laden. En dat scheelt aanzienlijk.
 • CloudFlare
  Op cloudflare.com  wordt ook je site gecached. Op de servers van Cloudflare. En hoe. De instellingen vergen wat werk.  Je moet in je domeinrecords gaan sleutelen. Ook hiervoor geldt, weet wat je doet.  Zo had ik de eerste dat ik het probeerde, een week geen email meer. Als het eenmaal draait, scheelt het ook weer aanzienlijk in je laadtijd en serverbelasing. Volgens mij kan ik hierdoor Quick-cache wel uitzetten. Aan de andere kant, alles draait nu prima.

Resultaat maatregelen = snellere site

Het is een heel gedoe, maar dan heb je ook wat. Volgens GTMetrix is de laadtijd van deze site teruggebracht van ruim 5 seconden, naar minder dan 1,5 seconde. En, nog veel belangrijker. De uptime van de site is enorm verbeterd. Van 86% naar 99,67% En ik heb ik heb geen mailtjes meer gekregen dat ik de server teveel belast. Al met al, project geslaagd & patiënt nog in leven.

2 gedachten over “WordPress website sneller maken”

 1. Bedankt voor dit artikel, Martin!
  Ik was op zoek naar oplossingen om mijn website sneller te maken en dit artikel is zeer nuttig. Ik ga ermee aan de slag!

  Hartelijke groet,

  Maureen

Reacties zijn gesloten.